Like us

Mijn reis naar KOS

Op 1 oktober ben ik aangekomen op Kos om daar samen met mijn echtgenoot Eric, 8 dagen voor de huisdieren van vrienden te zorgen en tevens natuurlijk heerlijk vakantie te vieren. Nadat ik Eric op 9 oktober op het vliegveld van Kos uitgezwaaid had (hij moest weer aan het werk) kon ik nog 3 weken op dit heerlijke eiland blijven om het asiel, Animal Rescue Kos, te helpen waar nodig.

Op Kos werkt Atlas samen met 2 shelters: Gasah en ARK. Gasah is een Zwitserse organisatie die een asiel op Kos gebouwd heeft, maar zij zijn alleen gedurende de zomermaanden op het eiland, dit asiel was al gesloten in oktober. Vandaar dat ik alleen ARK kon helpen.  ARK is jaren geleden opgericht door Susan, een Ierse die inmiddels al vele jaren op Kos woont. Susan vangt bij haar thuis katten op die ziek zijn en probeert, nadat ze opgeknapt zijn, een nieuw thuis voor hen te vinden. De honden van ARK worden verzorgd door Rita en Collin, een Engels echtpaar dat sinds enkele jaren op Kos woont.

Allereerst hebben we Susan blij gemaakt met zelf gehaakte knuffels, poppen enz. die verkocht worden tijdens de Kerst-bazaar in december in Kos-stad. De gehele opbrengst komt ten goede aan het asiel. Daarnaast konden we haar verblijden met een donatie van Atlas Animal Project van
€ 1000,- die gebruikt wordt voor sterilisatieacties van zwerfkatten.

Tijdens de sterilisatieacties van zwerfkatten wordt gewerkt volgens TNR (Trap Neuter Return). De katten werden door Susan, Livia en mij in Zipari en op diverse plekken in Kos-stad gevangen. (bij de stadshaven, bij het kasteel, rond restaurant H2O, het stadspark, bij de archeologische opgravingen en bij enkele hotels) Daarna brachten we ze naar de dierenarts waar ze gesteriliseerd/gecastreerd werden. Nadat ze hiervan opgeknapt waren, werden ze door ons weer op de plaats uitgezet waar ze ook waren gevangen. In totaal werden er tijdens deze acties 60 katten geneutraliseerd. De sterilisatieacties worden alleen daar gehouden waar ook gedurende de wintermaanden de katten gevoerd worden. Hierdoor blijven de katten daar ook, hoeven ze niet rond te gaan zwerven op zoek naar voedsel en komen er niet weer nieuwe katten bij die niet geneutraliseerd zijn.

Omdat ARK deze winter ook in Kardamena en in Mastichari sterilisatieacties wil houden, ben ik samen met Dina, een Griekse die samen met haar man ARK ook op allerlei manieren helpt, in beide plaatsen geweest om daar geld op te halen bij de plaatselijke middenstand voor deze sterilisatieacties en (misschien nog wel belangrijker) om in gesprek met hun te gaan over de zwerfdieren.

Natuurlijk heb ik ook enkele keren het asiel bezocht. Er wordt daar hard gewerkt aan het vernieuwen van de kennels en het bouwen van quarantaine ruimtes. Het zijn geweldig lieve honden die daar opgevangen worden en ze vinden het heerlijk als je met hen gaat wandelen en ze zo eens 1 op 1 tijd krijgen. Op deze manier leer ik ook de honden beter kennen en kan ik betere omschrijvingen geven om in hun advertenties te zetten.
Gelukkig hebben we ook voor enkele van deze honden, waarvan er verschillende al meerdere jaren in het asiel verbleven, weer gastgezinnen in Nederland bereid gevonden om ze op te vangen zodat zij eindelijk het asiel konden verlaten zoals b.v. Jessie die zo’n 2,5 jaar geleden met haar puppy’s gevonden werd. De puppy’s zijn allemaal al lang bemiddeld en het is zo sneu om te zien dat zo’n lieverd als Jessie in het asiel blijft zitten terwijl je weet dat zij een geweldige hond is. (Jessie heeft inmiddels een geweldig thuis in Nederland)

ARK heeft ook enkele gastgezinnen op Kos en bij een van hen heb ik Gladys opgehaald en naar de dierenarts gebracht omdat zij nog gesteriliseerd moest worden alvorens zij naar Nederland kon komen. Wat een lieverd en heerlijk aanhankelijke hond is dit! Gladys is ook inmiddels in Nederland bij een gastgezin in Hoogkarspel.
Jeanne is in de zomermaanden altijd op Kos en is dan naast gastgezin ook druk met het ophalen van het geld dat is gedoneerd in de geldboxen die ARK bij diverse grote hotels en ook winkels heeft staan. Ik heb haar een ochtend rondgereden op haar route zodat ze dit nu eens niet alleen hoefde te doen. Ook bemant zij enkele uren per week de stand van ARK die tegenover de haven in Kos-stad staat. Daar worden leuke spulletjes verkocht en de gehele opbrengst is voor de dieren. ARK krijgt geen geld van de regering en kan de dieren alleen maar helpen door de donaties die ze krijgen.
Heel triest was het dat Susan en ik op 18 oktober Agapi, een van de zwerfhonden op Kos, naar de dierenarts moesten brengen om haar in te laten slapen. Ze had tumoren die uitgezaaid waren en ze had duidelijk pijn. Natuurlijk zijn we bij haar gebleven tot het allerlaatst…ook dit is animal welfare, maar zal nooit wennen.
Plaka is een bos op Kos waar pauwen (ooit daar uitgezet) leven en waar veel katten gedumpt worden en soms ook honden. Ook daar worden deze dieren het hele jaar rond, gevoerd. We gaan daar regelmatig een kijkje nemen om te zien hoe het met de dieren gaat en tijdens een van deze bezoekjes bleek er de avond tevoren weer 2 honden gedumpt te zijn… Een hond liet zich gemakkelijk door mij vangen, we hebben haar Astra genoemd. (ook zij is inmiddels een Nederland bij een gastgezin) De andere hond was schuwer en een reu. Het is me gelukt om hem later te vangen. Inmiddels is hij geadopteerd en heeft Jip zoals hij genoemd is, een heerlijk leven in Nederland.

Tijdens mijn laatste dag op Kos heb ik een dagje meegeholpen met Sarah. Zij is Engelse en heeft samen met haar Griekse man een restaurant op Kos. In de wintermaanden is hun restaurant gesloten en heeft Sarah tijd om ARK enkele dagen per week te helpen. Omdat we met z’n tweeën waren, konden Rita en Collin eindelijk een dagje vrij nemen. Zij zijn 7 dagen per week druk met de verzorging van de honden. Zij gaan met hen naar de dierenarts en gaan n.a.v. meldingen van verwaarlozing, ongeval e.d. een kijkje nemen of ze kunnen helpen. (een dierenambulance is er niet op Kos) Ook nemen zij gewonde honden en honden die net geopereerd zijn in huis, totdat ze opgeknapt zijn. Daarna gaan ze naar het asiel zodat er weer andere stumperds in huis opgevangen kunnen worden.

Op 29 oktober was mijn vlucht terug en NATUURLIJK was ik weer vluchtbegeleider: je neemt 1 of meerdere dieren mee naar Nederland waar een fijn thuis of gastgezin op hen wachten. Het is geen enkele moeite, kost je niets, hooguit een beetje tijd. De vrijwilligers van het asiel checken de honden (of katten) in als jij je bagage incheckt en je krijgt de paspoorten van de dieren overhandigd. Eenmaal geland in Nederland, haal je eerst je bagage op, daarna de dieren en zodra je door de douane bent, staan de vrijwilligers van Atlas al op je te wachten om de dieren en hun paspoorten van je over te nemen.

Het was weer een geweldige ervaring om de vrijwilligers en de dieren een beetje te kunnen helpen en geeft enorm veel voldoening. Dus volgend jaar ben ik weer op Kos!

© Copyright - Atlas Animal Project | Powered by VWA digital agency