Het ontstaan van VOCAL

Oprichting
Ik heb Vocal in 2006 opgericht nadat ik verhuisd was naar Kreta en het vreselijke leven aanschouwde  dat vele katten moesten leiden op straat. Er was weinig tot geen hulp voor deze katjes in tegenstelling tot de hulp aan zwerfhonden die wel aandacht kregen.  Toen deed een Duits echtpaar een donatie om katten te gaan steriliseren in Elounda waar ik woon. Dat betekende een start voor ons en zo werd Vocal geboren! Hanne Bartosch sloot zich  vanaf het begin bij mij (VOCAL) aan. Hanne was en is nog altijd de belangrijkste vrijwilliger die 365 dagen per jaar op pad is voor ons. Hij geeft groepen katten dagelijks te eten en houdt hun gezondheid in de gaten. Ook helpt hij bij het vangen en steriliseren van de katten en grijpt hij in als er een noodgeval is.
Vocal is formeel geregistreerd als een Griekse stichting in 2009.

VOCAL is begonnen met de zorg voor de katten in Elounda,  een stadje met ongeveer 2000 inwoners. Maar spoedig werd onze hulp ook ingeroepen voor de katten in Agios Nikolaos, een vrij grote stad met ca.  20.000 inwoners. Nu, tien jaar later kan ik zeggen dat er grote delen van de stad onder controle zijn voor wat betreft de zwerfkattenpopulatie.  Het centrum van de stad, de haven en vele appartementencomplexen hebben nu katten rondlopen die geholpen zijn en verzorgd worden.  Agios Nikolaos is de laatste tien jaar in positieve zin veranderd. Vocal heeft daar een pand gehuurd en dat doet nu dienst als kliniek en als centrum voort een ieder die advies wil voor wat betreft kattenaangelegenheden.

Sterilisaties en de kliniek van Vocal
In 2014 hebben we het voor elkaar weten te krijgen dat we een vergunning kregen een kliniek in Elounda te openen  waar we katten kunnen steriliseren en medische verzorging kunnen geven. We steriliseren daar drie dagen per maand en werken nauw samen met een dierenarts van de  stichting Arche Noah Kreta. Elke maand bezoeken ca. 120 katten de kliniek en het is het belangrijkste sterilisatie punt op Kreta. Hij werkt samen met de dierenartsen ter plaatse om zo een goede medische zorg voor de katten te bereiken.

Samenwerking
Onze organisatie houdt zich bezig met al het noodzakelijke werk om de katten binnen onze regio goed te verzorgen.  We voeren en monitoren ca. 300 katten elke dag en het hele jaar door. Voor zover mogelijk assisteren we ook andere mensen die zich om katten bekommeren op Kreta met voerdonaties en behandeling bij noodgevallen. De katjes die wij op straat vinden en zichzelf niet kunnen redden komen in ons adoptieprogramma. We werken daarvoor samen met Zwitserland,  Duitsland, Holland en Oostenrijk.   We werken uitsluitend met geregistreerde organisaties in die landen. Zodat we weten dat de adoptiefamilies een huisbezoek krijgen en dat de organisaties werken met contracten, We willen het beste voor de kat, zelfs als dat zou betekenen dat wij hem/haar terug moeten nemen.

Wij zijn heel blij samen te mogen werken met Atlas, een organisatie die al vele van onze katjes aan een liefdevol baasje heeft geholpen. Maar we zijn ook blij met de donaties die we van Atlas mochten en mogen ontvangen. Die maken het mede mogelijk ons te blijven inzetten voor de vele katten die geconfronteerd worden met het harde leven op straat.
Met de hulp van Atlas en onze andere supporters kunnen we echt een verschil maken.

Virginia Swain, oprichter Vocal.