Het werk van Animal Rescue Kos

Animal Rescue Kos (ARK) bestaat sinds 2010. Het is een non-profit organisatie.

Ze proberen het leed dat de dieren dagelijks lijden op het Griekse eiland  Kos te verlichten. De belangrijkste manier waarop ze dit doen is door sterilisatie en voorlichting aan de bevolking. Ze hebben een no-kill beleid omdat ze geloven dat elke hond (en kat) de kans op een beter leven verdient. Ze werken niet vanuit een religieuze of andere overtuiging maar werken samen met iedereen die zich inzet voor het welzijn van dieren. Er wordt geen geld betaald aan de mensen op Kos die de dieren verzorgen, het is allemaal vrijwilligerswerk.

De situatie nu
In 2017 heeft ARK 96 honden en 410 katten gesteriliseerd. Vele honden hebben een nieuw baasje gevonden op Kos of in het buitenland. Momenteel (februari 2018) hebben ze niet zoveel honden in het opvangcentrum (19 honden) omdat er diverse oude kennels afgebroken zijn en 15 honden bij gastgezinnen op Kos.  De verzorging van de honden gebeurt door de vrijwilligers Rita en Collin. Ook worden zij gebeld als er ergens een gewond of verwaarloosd dier gevonden wordt. Op Kos is geen dierenambulance. Beiden zijn met dit alles full time bezig. Alle honden in de opvang worden gesteriliseerd of gecastreerd, gevaccineerd en honden van 6 maanden en ouder zijn getest op de ziektes die rond de Middellandse zee voorkomen. Ze worden behandeld tegen parasieten en krijgen allen een chip.

Ook de honden van 6 maanden en ouder die in het buitenland worden herplaatst, worden steriel gemaakt opdat niet “het Griekse probleem” naar het buitenland wordt verplaatst. Ze zoeken contact met de plaatselijke bevolking om hen te overtuigen dat het beter is hun huisdier steriel te maken en dragen daar, voor zover mogelijk,  ook financieel aan bij als de mensen het zelf niet kunnen betalen. Het leven van een hond op Kos is gevaarlijk. Velen overlijden door auto-ongelukken, vergiftiging, verhongering of worden doodgeschoten. Als de fondsen het toelaten zorgt Animal Rescue Kos er ook voor dat er voer wordt geleverd aan de mensen die zwerfdieren verzorgen, evenals medicijnen.

De toekomst
Als de financiën het toelaten worden de oude kennels afgebroken en vervangen door nieuwe die aan de meest recente eisen voldoen. Inmiddels zijn er 10 nieuwe kennels klaar voor gebruik.  Momenteel wordt er gewerkt aan meerdere quarantaineruimtes voor zieke en nieuwe dieren. Er zijn plannen genoeg op Kos, maar zoals altijd moeten daarvoor wel de financiële middelen toereikend voor zijn. Ze proberen met vereende kracht het geld daarvoor bij elkaar te krijgen. Van de Griekse overheid valt voor hen helaas geen steun te verwachten. Kortom, wilt u Animal Rescue Kos steunen in hun strijd  de dieren te kunnen blijven helpen en de bouw van de nieuwe opvang te bekostigen dan zijn ze daar meer dan blij mee. Meer informatie over hun en hoe u ze kunt steunen vindt u op hun website. www.animalrescuekos.weebly.com of op de Facebookpagina van Animal Rescue Kos. Natuurlijk kunt u ook geld voor hen overmaken op de rekening van Atlas met vermelding “hulp Kos”. Wij garanderen dat het op de juiste plek terecht komt!