Krabben!

Katten die buiten komen krabben regelmatig aan bomen, houten palen of houten hekken.

Waarom krabben katten?

Bron: Diergeneeskundig Centrum Paterswoldseweg

Waarom krabben katten?

Katten die buiten komen krabben regelmatig aan bomen, houten palen of houten hekken. Ze doen dit om hun nagels te onderhouden, maar ook om zichtbare en ruikende markeringen achter te laten. Dit gebeurt op opvallende plaatsen, waardoor passerende katten de aanwezige lichaamseigen geurstoffen zullen waarnemen. Wanneer de kat met zijn nagels over een oppervlakte krabt, wordt deze geur afgezet en de combinatie van een markering, afgevallen nagelschede en de geur zorgen voor een sterke zichtbare en ruikbare boodschap voor andere katten.

Krabben kan ook gebruikt worden om speelgedrag uit te lokken

Maar ook om aandacht te trekken, vooral bij katten met een wat socialer en manipulerend karakter. Populaire ‘doelwitten’ binnenshuis zijn onder andere zachte houtsoorten (b.v. dennenhout), behang en tapijt. Katten krabben bij voorkeur bij deuropeningen, aan meubels en aan trappen. Ze krabben vaak met meer overgave en kracht op het moment dat de eigenaar erbij is of andere katten in huis zijn, om zelfverzekerdheid uit te stralen over het territorium. Wanneer de kat daarentegen op allerlei plaatsen in huis krabt, en vooral bij deuropeningen en ramen, dan is het waarschijnlijker dat de kat hiermee signalen van onzekerheid afgeeft. Of het krabben nu bedoeld is voor het onderhoud van de nagels of dat het gaat om markeergedrag of beide, is afhankelijk van diverse factoren. Bij gebrek aan aantrekkelijke deurposten of andere plaatsen binnenshuis, is de kans groot dat de kat zich gaat richten op meubels, het behang of het tapijt!

Krabpalen

Om krabben op ongewenste plaatsen tegen te gaan,  kunt u zorgen voor een geschikte krabpaal. Er zijn allerlei krabpalen verkrijgbaar die uiteenlopen van een enkelvoudige rechtopstaande paal tot een tot het plafond reikend bouwwerk met meerdere palen en plateaus. Deze bieden de mogelijkheid om te spelen, te trainen en uit te rusten en zijn bovendien voorzien van diverse soorten oppervlaktes en materialen om aan te krabben. Bij aanwezigheid van meerdere katten is het verstandig om een krabpaal per kat (plus één extra om keuze te bieden) te plaatsen op verschillende plekken in huis. Belangrijk is dat deze krabpaal/palen op een strategische plek wordt neergezet in de looproute van de kat.
Katten die wakker worden zullen zich uitrekken. Als de krabpaal in de looproute staat, zal de krabpaal eerder worden gebruikt in plaats van andere meubelstukken.

Krabplaatsen worden ook gebruikt als visuele markeringen. Vooral bij afgrenzen van het territorium is deze visuele markering erg belangrijk
Katten kunnen ook een persoonlijke voorkeur hebben voor een bepaalde krabpaal. Varieer in krabpaal wanneer uw kat geen gebruik maakt van de krabpaal. Ook natuurlijk sisaltouw wordt in het algemeen als prettig ervaren om aan te krabben.
U kunt de krabpaal aantrekkelijk maken met geuren die voor de kat aantrekkelijk zijn zoals kattenkruid of valeriaan.

Meubels

Katten krabben ook graag aan nieuwe meubels. De kat ruikt een vreemde luchtje en zal door het meubelstuk te markeren proberen dit onderdeel te laten uitmaken van hun territorium. U kunt uw kat aan het nieuwe meubelstuk laten wennen door het hun geur te geven.  Elke kat produceert geurstoffen in de wangklieren met een unieke geur. Katten gebruiken deze geur om hun territorium af te bakenen. De geur geeft hen bovendien een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Strijk  met een wattenschijfje langs de wangen van de kat (waarmee ze kopjes geeft) en leg dit op of bij de plek waar de kat zal krabben.  Onderzoek heeft aangetoond dat katten niet krabben of sproeien op plaatsen waar deze geurstoffen, feromonen, zijn afgezet.. Een onderdeel van deze geur wordt door alle katten herkend en is in synthetische vorm verkrijgbaar als spray of verdamper (Feliway).
Als uw meubels beschadigd zijn door het krabben van uw kat
U kunt toekomstige bezoekjes aan dezelfde locatie voorkomen. Bevestig dubbelzijdig plakband over het getroffen stuk zodat de kat een onaangenaam maar ongevaarlijk gevoel ervaart wanneer hij weer krabt. Het plakband mag niet te hard plakken omdat het dan de pootjes en de bekleding van uw meubels kan beschadigen.

Straffen

Afleren van ongewenst gedrag zoals krabben aan banken en stoelen is lastig. Als een specifiek oppervlak of object beschadigd wordt, dan is het belangrijk om een acceptabel alternatief te bieden dat een vergelijkbaar gevoel geeft tijdens het krabben. Wanneer de kat bijvoorbeeld krabt aan behang op een bepaalde hoogte dan is het belangrijk dat de alternatieve krabplaats ook verticaal is, van dezelfde textuur en met hetzelfde patroon waarbij de kat zich tot dezelfde hoogte uit kan strekken.

Het is belangrijk te beseffen dat de kat niet krabt uit ondeugendheid of kwaadheid.
Vaak is het ongewenst om een kat zomaar te straffen. Wanneer de kat krabt om zijn nagels te onderhouden, dan bestraft u vooral zijn natuurlijke gedrag. Dat is zeer verwarrend voor de kat. Als de kat overmatig krabt omdat hij onzeker en angstig is, dan zal straf averechts werken en het gevoel van onrust en stress alleen versterken. De relatie  tussen u en de kat kan dan slechter worden en u loopt het risico dat de kat bang wordt voor diegene die de straf uitdeelt.  De kat  zal anders niet meer krabben aan de bank in uw aanwezigheid, maar het wel doen als u niet thuis bent!
Probeer verder plaatsen waar de kat niet moet krabben onaantrekkelijk te maken door bv voor de kat onaantrekkelijke geuren als citronella bitterspray of deodorant.