Lentepret in de tuin of op het balkon

Hoera, het is lente! Laat het mooie weer maar komen.
Je kat is er klaar voor en et wat extra voorzieningen, in de tuin of op het balkon, kan hij daar nóg meer genieten.

Vind je dit een leuk artikel en wil je meer weten?
Meer tuin- en balkontips vind je in de Facebook-groep Afgeschermde tuin voor je katten en de inrichting ervan

Fijne plekken en speelruimte

  • Krab- en klimgelegenheid. Dat kan van alles zijn, van een eenvoudig krabplankje onder een afdak tot een compleet (buiten)klimmeubel. Hoe meer er te krabben en klimmen valt, hoe beter.
  • (hoge) Verstopplekken. Deze zijn om verschillende redenen belangrijk. Katten zijn niet alleen roof- maar ook prooidieren. Om zich veilig te voelen hebben ze verstopplekken nodig, liefst ook hoge. Daarnaast hebben ze af en toe behoefte aan alleen zijn, zonder anderen te zien. Vanuit een verstopplek kunnen ze ook lekker loeren op prooidieren. Vanaf een hoge plek kunnen ze hun omgeving goed overzien.
  • Een schuilplek voor als het regent of waait. Bijvoorbeeld een kattenhuisje. Een (tweedehands) konijnenhok waar je kattenvriend in én op kan zitten is ook leuk, en vaak voordeliger.
  • Zonnebaadplekken. Hoe meer, hoe beter. Liefst ook op windstille plekken.
  • Meerdere grote waterbakken. Katten hebben niet snel dorst, maar wel veel water nodig.
  • Een waterspeelbak. Veel katten vinden kliederen met en poedelen in water leuk. Kijk eens hoe jouw huistijger reageert op een grote bak met een laagje water erin, liefst met wat pingpongballetjes, kurken of ander drijvend speelgoed.
  • Een speeltunnel met een flinke diameter is leuk om doorheen te rennen, in te slapen, zich in te verstoppen, en fijn als schaduwplek. Je kunt een XL-kattentunnel gebruiken, of een kruiptunnel voor kinderen.

Grasbak
Balkon- en tegeltuintijgers kun je blij maken met een grasbak om lekker in te liggen. Neem een grote bak, bijvoorbeeld een flinke kattenbak. Doe er aarde en tarwe in. Binnen een paar weken is de bak gevuld met zacht tarwegras.

Geurige, lekkere planten
Verrijk je tuin of balkon met planten waar katten van houden. Bijvoorbeeld kattenkruid, valeriaan, tijm of lavendel. Verwacht niet dat ze urenlang aandacht besteden aan deze planten; af en toe de geur waarnemen is al fijn. Een kiwiplant kan extra plezier geven; katten kunnen zelfs aan de scheuten knabbelen. Dit kan geen kwaad en heeft een rustgevend effect. De kiwi is familie van de matatabi; misschien ken je deze plant wel van de matatabistokjes voor katten.

Kattenluik
Katten zijn controlfreaks. Ze willen zelf bepalen wat ze wanneer doen. Naar buiten gaan bijvoorbeeld. Daarom is een kattenluik zo belangrijk. Er is bijna altijd wel een mogelijkheid om zo’n luik aan te brengen. Zelfs in een schuifpui. Google maar eens op “kattenluik in glas”.

Een fijne lente en zomer gewenst!