Hoe Atlas is onstaan

Bij een nieuwe organisatie hoort een nieuwe naam.  Er zijn drie redenen waarom we besloten hebben de nieuwe organisatie de naam Atlas te geven.

In de eerste plaats is dat gebeurd omdat de hond Atlas voor mij bijzonder is geworden. Hij stond op Kreta op de nominatie afgeschoten te worden vanwege zijn wolfachtig uiterlijk . Hij was een van de eerste honden die ik een toekomst heb kunnen geven door fijne baasjes voor hem te vinden in Nederland.   Toen het transport honden, waar Atlas deel van uitmaakte, in beslag werd genomen liep zijn leven wederom gevaar want wij allen vreesden dat de Grieken de honden zouden euthanaseren. Samen met de mensen van Arche Noah en zijn baasjes heb ik gestreden om de honden vrij te krijgen.  Het feit dat Atlas twee keer is ontsnapt aan de dood heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt.

De tweede reden is dat onze nieuwe organisatie hulp wil  gaan bieden op plaatsen waar dat nodig is. We beperken ons niet tot een bepaald asiel of land.

De derde reden is dat Atlas een bekend Grieks mythologisch figuur is waarvan de mythe ons erg aansprak. Volgens deze mythe kwam Atlas tijdens de opstand van de Titanen in opstand tegen de Goden van de Olympus. Zeus strafte hem voor zijn daden. Hij zou vanaf dat moment als straf de last van het hemelgewelf op zijn schouders dragen.

Het dierenleed in deze wereld is groot en een niet te torsen last. Daarom sprak deze mythe ons erg aan.

Liesbeth.

Het verhaal over Atlas en waarom hij zo bijzonder is geworden.

Overleven

In het begin van 2005 zijn wij op zoek gegaan naar een hond. We hadden ons voorgenomen om een asielhond in huis te nemen. Met onze zoektocht zijn we uiteindelijk bij de toenmalige stichting ‘Mirtos Animal Project’ van Liesbeth terecht gekomen.
Onze aandacht werd getrokken door een ‘herderachtige’ witte hond. Onze contacten met Liesbeth, telefonisch en via de mail, gaven ons vanaf het eerste moment een bijzonder goed gevoel. Liesbeth hebben we leren kennen als een lieve, vriendelijke vrouw met een ontzettend groot hart voor dieren. Liesbeth heeft contacten met dierenorganisaties op Kreta die zich bezighouden met de opvang, verzorging en huisvesting van zwerfdieren (in Griekenland zijn deze ten dode opgeschreven).
Liesbeth heeft zich tot doel gesteld de hulp ter plaatse financieel te ondersteunen en voor kansloze honden uit Kreta in Nederland fijne baasjes te zoeken. Onze hond Atlas mocht mee met een transport van in totaal 58 honden van Arche Noah(een duitse dierenhulporganisatie). Al deze honden hadden al baasjes gevonden, 55 zouden naar Duitland gaan en 3 honden waren in Nederland geadopteerd.
Door corrupte Griekse ambtenaren werd dat transport tegengehouden. De honden zouden voor dierproeven worden gebruikt volgens die Grieken. Met dat verhaal moest het miserabele dierenwelzijn en het daar bijbehorende financiële wanbeleid in Griekenland voor het buitenland worden verdoezeld.
Samen met Liesbeth hebben we toen via (euro)parlementariërs, ambassades in Den Haag en Athene en andere (dieren)organisaties aandacht gevraagd en geprotesteerd. In die periode hebben we Liesbeth leren kennen als een onverzettelijke dierenvriend.
Na 3 weken lukte het via een jurist in Griekenland om de blokkade op te heffen en alle honden vrij te krijgen en ze naar Duitsland te brengen waar hun allemaal een liefdevol thuis wachtte. Dolblij waren we dat we Atlas na zo’n zenuwslopende tijd konden gaan ophalen.

Vrijheid

Hij was vanaf het allereerste moment dol enthousiast toen hij ons zag en gelijk dikke vrienden met onze kinderen.
Atlas is een geweldige lieve en aanhankelijke hond en speelt ontzettend graag met knuffels. Het spelen met andere honden gaat ook heel goed en hij heeft dan ook veel vrienden en vooral ook vriendinnen. We denken dat Atlas zijn ellendige tijd in Griekenland helemaal is vergeten.

Wij zijn er samen met Atlas bijzonder trots op dat Liesbeth de naam van Atlas heeft verweven met haar levenswerk.

Frans, Fransien, Inge en Thomas Derhaag.
Veghel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie